sobota, 20 września 2008

Ciasto pomarańczowe

Podajemy przepis na pyszne ciasto pomarańczowe, które dostałyśmy od Pani R.

3 pomarańcze
5 jaj
200g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki krupczatki albo zwykłej
250g mąki migdałowej (tzn zmielone na pył migdały bez skórki)

Całe pomarańcze dokładnie myjemy i gotujemy w wodzie przez godzinę. Gdy są już miękkie, wyjmujemy z garnka, studzimy, usuwamy pestki i środki, kroimy, miksujemy razem ze skórką.
W misce ubijamy całe jaja z cukrem pudrem, dodajemy mąkę migdałową, proszek do pieczenia, łyżkę mąki i na końcu zmiksowane pomarańcze.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto.
Pieczemy około godziny w temperaturze 200*C. Gdy ciasto zacznie się rumienić (po około 20-30 minutach), przykrywamy je folią aluminiową i tak pieczemy dalej.
Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Podajemy z bitą śmietaną.

Brak komentarzy: